Перейти до основного вмісту
Вічна пам'ять Перестюку М.О.

З глибоким сумом повідомляємо, що 25 січня 2024 року на 79 році життя перестало битися серце видатного вченого, академіка НАН України, Заслуженого діяча науки і техніки України, Почесного доктора Чернівецького національного університету, вірного сина України Миколи Олексійовича Перестюка.

Микола Олексійович – відомий науковець світового рівня у галузі звичайних диференційних рівнянь та теорії нелінійних коливань, засновник всесвітньо відомих національних наукових шкіл.

Микола Олексійович Перестюк народився в селі Плоска Славутського району Хмельницької області 1 січня 1946 року. У 1963 році він вступив на механіко-математичний факультет Київського державного університету ім. Т. Шевченка. Після закінчення навчання в університеті в 1968 році вступив до аспірантури, а з 1969 року розпочав трудову діяльність на механіко-математичному факультеті, спочатку на посаді асистента, потім доцента (1974 р.), професора (1986 р.), завідувача кафедри інтегральних та диференціальних рівнянь (1988 р.). У 1987-2003 роках Перестюк М. О. очолював механіко-математичний факультет Київського університету. 

У 1972 році Микола Олексійович захистив кандидатську дисертацію, а в 1986 році – докторську дисертацію (науковий керівник – академік НАН України Самойленко А.М.). Під його керівництвом захищено 6 докторських та 25 кандидатських дисертацій, він багато років очолював спеціалізовану Вчену раду із захисту докторських і кандидатських дисертацій при Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Микола Олексійович є автором понад 350 наукових та науково-методичних праць. Член семи редколегій наукових періодичних видань, в тому числі двох зарубіжних.

Наукові інтереси Перестюка М. О. охоплюють широке коло складних та актуальних задач теорії диференціальних рівнянь і нелінійної механіки, які відносяться до розробки нового напряму цієї теорії, а саме – диференціальних рівнянь з імпульсною дією, їх застосування до дослідження коливних процесів, які зазнають короткочасних (імпульсних) збурень. Він уперше встановив ефективні критерії стійкості розв'язків диференціальних рівнянь, які зазнають імпульсного впливу, розробив алгоритми наближеного розв'язання широкого класу імпульсних диференціальних рівнянь, запропонував метод дослідження диференціальних властивостей розв'язків та інтегральних множин систем диференціальних рівнянь з імпульсною дією на поверхнях, сформулював та обґрунтував ознаки існування важливих типів одно- та багаточастотних розривних коливань у некласичних диференціальних системах.

Микола Олексійович – лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за цикл праць "Нові математичні методи в нелінійному аналізі" (1996 р.), премії імені М.М. Крилова НАН України за цикл праць "Сучасні методи дослідження динамічних систем" (1998 р.), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2011 р. ), лауреат Державної премії України в галузі освіти (2012 р.). У 2002 році указом Президента України йому присвоєно почесне звання "Заслужений діяч науки і техніки України", його також відзначено Нагородою Ярослава Мудрого АН Вищої Школи України за цикл монографій та навчальних посібників. У 2009 році Миколу Олексійовича обрано дійсним членом Національної академії наук України, а Указом Президента України від 27 жовтня 2009 року нагороджено орденом "За заслуги" ІІІ ступеня. За видатні заслуги у створенні і розвитку всесвітньо відомих національних наукових шкіл Микола Олексійович Перестюк у 2009 році нагороджений відзнакою НАН України "За наукові досягнення". 

Микола Олексійович є Почесним доктором Ужгородського національного університету (2005 р.). У 2010 році йому присуджено почесне звання "Заслужений професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка", а у 2012 році – "Заслужений професор Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка".

У 2010 році йому присвоєно звання Почесного доктора Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича за багаторічну працю в галузі математики, вагомий вклад у розвиток теорії диференціальних рівнянь і нелінійної механіки та тісну співпрацю з університетом. 

Перестюк М. О. приділяв велику увагу підготовці висококваліфікованих наукових кадрів, впродовж багатьох років сприяв талановитій молоді у набутті високої професійної кваліфікації, керував підготовкою кандидатських та докторських дисертацій, виступав опонентом кандидатських і докторських дисертацій, рецензентом ряду книг та наукових статей і монографій. У 2015 році отримав почесну відзнаку НАН України «За підготовку наукової зміни», а у 2020 році – відзнаку НАН України «За професійні здобутки». За цикл праць «Асимптотичні методи нелінійної механіки та статистичної фізики» у 2017 році Микола Олексійович став лауреатом Премії НАН України імені М. М. Боголюбова.

У цей скорботний день розділяємо невимовний сум і тугу разом із рідними та близькими, учнями та колегами. Світлий, добрий спомин про Миколу Олексійовича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності