Перейти до основного вмісту
ФМІ 55

28-30 вересня 2023 року проходила міжнародна наукова конференція «Математика та інформаційні технології», присвячена 55-річчю факультету математики та інформатики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Факультет математики та інформатики розміщується у найстарішому корпусі Чернівецького університету, в якому 4 жовтня 1875 року відбувся урочистий акт відкриття університету.

Відкриття конференції відбулося 28 вересня у Червоній залі університету. З вітальним словом до присутніх гостей та учасників конференції звернулися ректор університету Роман Петришин, академік НАН України, почесний доктор Чернівецького університету Микола Перестюк та академік НАН України Роман Кушнір, які високо оцінили здобутки колективу факультету математики та інформатики та побажали плідної роботи під час конференції. З вітальними адресами від керівників закладів та подарунками приїхали Юрій Токовий – заступник директора Інституту прикладних проблем механіки і математики ім. Я.С. Підстригача НАН України та Олександр Станжицький – завідувач кафедри загальної математики Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У залі на відкритті був присутній перший та багаторічний декан математичного факультету – Володимир Васильович Крехівський. Весь колектив факультету та присутні у залі гості і студенти стоячи аплодували йому, демонструючи свою повагу та підкреслюючи важливість цього моменту. Володимир Васильович звернувся до всіх зі словами настанови, розповів кілька цікавих фактів з історії факультету та побажав успіхів та процвітання колективу факультету і звісно ж перемоги України над ворогом. Його промова була дуже хвилююча, а присутність на ювілейній конференції – дуже знакова.
Приємно зазначити, що у залі були присутні також і заступник декана Володимир Петрович Лавренчук та доцент кафедри прикладної математики і механіки Дмитро Олексійович Мігуца, які вже багато років як завершили трудову діяльність на факультеті, але продовжують цікавитися його життям, вболівають за нього та завжди відгуються на запрошення факультету.

Під час привітання ректор Роман Петришин кожному з них вручив подяки за вагомий вклад у розвиток факультету та з нагоди його 55-річчя, а також іменні футболки на згадку про ювілей факультету.
Серед гостей конференції були присутні Микола Борець, керуючий справами Чернівецької обласної ради, та Петро Брижак, начальник відділу супроводу реформ та аудиту місцевих програм Чернівецької обласної ради, які привітали колектив факультету та нагородили першого декана математичного факультету Володимира Крехівського почесною грамотою та цінним подарунком.

Після відкриття конференції відбулися пленарні засідання. Перші дві доповіді були зроблені Ольгою Мартинюк про історію і сьогодення факультету математики та інформатики та Миколою Перестюком про академіка НАН України, почесного доктора Чернівецького університету Анатолія Михайловича Самойленка, який працював на факультеті математики та інформатики та доклав багато зусиль до його розвитку. Наступна доповідь була за результатами наукових досліджень, її зробив академік НАН України, завідувач відділу оптимізації керованих процесів Інституту кібернетики імені В. М. Глушкова НАН України Аркадій Чикрій (більше 10 років працював на факультеті математики та інформатики).

Конференція працювала у змішаному режимі. Учасники заслухали біля 140 заявлених доповідей, із них 13 пленарних; мали змогу почути і поспілкуватися із вченими України, Європи, Азiї та Америки, якi проводять дослiдження у теорiї диференцiальних та диференцiально-функцiональних рiвнянь, теорiї функцiй та функцiональному аналiзi, топологiї, математичному моделюваннi та iнформацiйних технологiях, а також займаються актуальними питаннями методики навчання математики та iнформатики.

Організатор конференції – факультет математики та інформатики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича; співголови програмного комітету конференції – Микола Перестюк, Академік НАН України, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Роман Петришин, ректор Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича; співголови організаційного комітету конференції – Володимир Крехівський, перший декан математичного факультету Чернівецького університету та Ольга Мартинюк, деканка факультету математики та інформатики.

Напрямки роботи конференції:

  • Диференціальні та диференціально-функціональні рівняння
  • Математичне моделювання та інформаційні технології
  • Теорія функцій і функціональний аналіз
  • Алгебра і топологія
  • Актуальні питання методики навчання математики та інформатики

До матеріалів конференції увійшло 177 тез, авторами яких є близько 300 науковців із 12 країн світу: України, Сполучених Штатів Америки, Канади, Швеції, Німеччини, Польщі, Угорщини, Ізраїлю, Казахстану, Молдови, Нігерії та Нової Зеландії.

Перед початком конференції поруч з Червоною залою для всіх присутніх була організована виставка картин талановитої викладачки факультету математики та інформатики Тетяни Петрівни Караванової, ім’я якої відоме в Україні завдяки її підручникам з інформатики для школярів, а тепер стане відоме ще й завдяки її чудовим картинам.

Фотоархів конференції можна переглянути тут.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності