Перейти до основного вмісту
Вічна пам'ять

З глибоким сумом повідомляємо, що 18 лютого 2024 року на 78 році життя перестало битися серце відомого математика, вченого, член-кореспондента НАН України, Заслуженого діяча науки і техніки України Слюсарчука Василя Юхимовича.

Народився Василь Слюсарчук 24 вересня 1946 року в селі Демчин, що на Житомирщині. У 1970 році з відзнакою закінчив математичний факультет Чернівецького державного університету за спеціальністю «Прикладна математика», а у 1972 році під керівництвом Царкова Є.Ф. захистив кандидатську дисертацію “Стійкість розв’язків різницевих рівнянь у банаховому просторі”, достроково закінчивши аспірантуру у Чернівецькому університеті. Через 15 років у 1987 році захистив докторську дисертацію “Обмежені розв’язки функціональних і функціонально-диференціальних рівнянь” у Інституті математики АН.

Василь Юхимович у 1973-1974 роках працював у Чернівецькому університеті, в 1974-1977 – в Новополоцькому політехнічному інституті, а з 1977 – у Національному університеті водного господарства та природокористування (Рівне), обіймаючи різні посади, зокрема, у 1988-1990 та 1994-1998 роках завідував кафедрою вищої математики. Вчене звання доцента отримав у 1980 році, а професора – у 1989. 

Василь Юхимович – Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2008). Заслужений працівник освіти України (2009), Член-кореспондент НАН України (з 6.03.2015 р.), Лауреат премії імені Ю.О. Митропольського Національної академії наук України (2022).

Один із засновників і академік Академії наук вищої школи України (1992) та Лауреат Нагороди Ярослава Мудрого (2003, 2017).

Слюсарчук В.Ю. нагороджений нагрудними знаками “Відмінник освіти України” (1996) і “За наукові досягнення” (2006) Міністерства освіти і науки України, медаллю імені М.В. Остроградського (2001), Подякою Президента України (2002), пам’ятною медаллю імені М.М. Боголюбова та дипломом (2009), Грамотою Верховної Ради України (2015), а також Пам'ятною відзнакою на честь 100-річчя Національної академії наук України (2018) та відзнакою Національної академії наук України "За професійні здобутки" (2021).

Слюсарчук В.Ю. - фахівець у галузі диференціальних рівнянь і функціонального аналізу. Він спростував гіпотезу Любича про диференційовне відображення, показав щільність множини нерозв'язних задач Коші у просторі всіх задач Коші у випадку нескінченновимірного банахового простору та щільність множини задач Коші з неєдиними розв'язками у множині всіх задач Коші у випадку банахового простору довільної розмірності. Увів поняття істотно нестійких розв'язків еволюційних рівнянь і дослідив рівняння з істотно нестійкими розв'язками, отримав нові теореми про стійкість і нестійкість за лінійним наближенням розв'язків еволюційних рівнянь. Побудував математичну модель Сонячної системи з урахуванням швидкості гравітації. Показав некеплеровість та нестійкість руху двох тіл, спричиненні скінченністю швидкості гравітації. Показав, що друга космічна швидкість з урахуванням скінченності швидкості гравітації більша другої космічної швидкості, що використовується в класичній механіці.

Підготував двох кандидатів фізико-математичних наук, численну кількість разів опонував кандидатські та докторські дисертації.

Опублікував понад 450 наукових та науково-методичних праць, з них – 11 монографій і один навчальний посібник із функціонального аналізу з грифом Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

У цей скорботний день розділяємо невимовний сум і тугу разом із рідними та близькими, учнями та колегами. Світлий, добрий спомин про Василя Юхимовича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності