Перейти до основного вмісту
Григорчук Іван Федорович

З глибоким сумом повідомляємо, що 27 червня 2023 року на 97 році життя перестало битися серце чудового викладача математичного факультету Чернівецького університету, доцента кафедри математичного аналізу, кандидата фізико-математичних наук, вірного сина України Івана Федоровича ГРИГОРЧУКА.

Іван Федорович народився 17 лютого 1927 року в селі Корничі Коломийського району, нині Івано-Франківської області.

У 1944-1946 рр. – воїн Української повстанської армії.

У 1948 році екстерном закінчив Чернівецький учительський інститут, у 1956 році - фізико-математичний факультет, а у 1959 році – очну аспірантуру при кафедрі математичного аналізу Чернівецького університету.

Протягом багатьох років (до 1956 року) працював вчителем математики та фізики у школах Тернопільської та Чернівецької областей, змушений був часто змінювати місце роботи, щоб уникнути переслідувань тодішньої влади.

У 1959-1964 роках працював старшим викладачем та виконував обов'язки завідувача кафедри математики Донецького політехнічного інституту. Протягом 33 років з 1966 до 1999 року Іван Федорович працював доцентом кафедри математичного аналізу Чернівецького університету. Він проводив наукові дослідження з теорії функцій та функціонального аналізу. Кандидатська дисертація присвячена операторно-аналітичним функціям однієї змінної. Батько видатного сучасного математика Ростислава Івановича Григорчука.

Іван Федорович майстерно вмів подавати матеріал в аудиторії, за що його любили студенти, сумлінно працював, був розважливою людиною, мав відмінне почуття гумору. Навіть будучи на пенсії постійно цікавився життям факультету, вболівав за нього, відвідував різні заходи, які проводились на факультеті, ділився своїм досвідом та духом незламності.

У цей скорботний день розділяємо невимовний сум і тугу разом із рідними та близькими. Світлий, добрий спомин про Івана Федоровича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав, хто жив і працював поруч із ним.

Похорон відбудеться 29 червня 2023 року.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності