Перейти до основного вмісту
Тест: Чи добре ви знаєте історію української писемності та мови?

"Мова - одна з головних ознак нації, вона забезпечує єдність функціонування і розвитку етносу у просторовому і часовому вимірах. Мова - втілення думки. Що багатша думка, то багатша мова. Любімо її, вивчаймо її, розвиваймо її! Борімося за красу мови, за правильність мови, за багатство мови..."

(М. Рильський).

 

9 листопада українці світу відзначають День української писемності та мови, однієї з найкрасивіших і наймилозвучніших у світі.

Українська мова лежить в основі української державності. Адже вона робить Українську державу - Українською державою, робить нас нацією, вона окреслює наші пріоритети, цінності, цілі й кордони. Бо мова - це не лише речення зі слів. Це величезний пласт культури, який стає частиною нас, коли ми стаємо частиною мови. Мова робить нас унікальними. Бо такої, як наша мова, іншої мови немає. Вона не краща й не гірша за інші. Вона єдина. І коли ми боронимо мову, ми відстоюємо і її, і свою неповторність.

Без мови ми - ніхто. Тому не варто нікому дозволяти перетворювати нас на нікого. Тим паче не варто дозволяти це робити ворогу. Коли ми боронимо свою мову, ми боронимо передовсім самих себе.

Мова – це ми! Без мови не існує народу. Слово  – це наша душа, його необхідно цінувати. Тож  шануймо, любімо, плекаймо українську мову!

 

Факультет математики та інформатики пропонує вам перевірити свої знання з історії української писемності та мови, пройшовши тест.

Ми використовуємо власні та сторонні файли cookies та localStorage для аналізу веб-трафіку та поширення матеріалів. Налаштування конфіденційності